מיקוד ראיה הוא שם כולל לאחת מבדיקות תפקודי הראיה השגרתיות שנבדקת תקינותם.
מבין כל בדיקות הראיה, זוהי הבדיקה שבודקת את הדיוק ואת העבודה הדו עינית כאשר יש משימת ראיה דו עינית.
התיאום בין העיניים הוא חשוב לתקינות הראיה שלנו, פגיעה בתפקוד זה יכולה להוביל לקשיים בקריאה ובפעולות שנראות לנו קלות כאשר תפקוד זה עובד.
בעבר תלמידים רבים בגילאי יסודי תויגו כבעלי קשיים לימודיים והפרעות קשב, כאשר היה מדובר רק בבעיית ראיה שיכלה להיות מטופלת בקלות, זה רק מראה עד כמה חשובה הבדיקה עצמה.
מה בודקים בעצם?
כשמדובר בבדיקת מיקוד ראיה, יש שלושה תפקודים עיקריים שנבדקים.
הראשון היא יכולת התכנסות העיניים, זאת אומרת היכולת של העיניים להתכנס וליצור פוקוס על נקודה מסוימת.
השני הוא תנועות המעקב בעת הקריאה, מתוך מטרה שתנועות המעקב יהיו רציפות וללא קטיעות.
היכולת השלישית הקשורה לבדיקת מיקוד ראיה היא היכולת לעבור ממיקוד לקרוב למיקוד לרחוק מבלי לאבד את התמונה המלאה.
זה אולי נשמע פשוט אבל זה לא
מי שחווה בעיית מיקוד ראיה מאוד מתקשה. דברים שנראים לנו מובנים מאליהם, תפקודים שהתרגלנו אליהם בצורה סתגלנית וטבעית, הופכים להיות קשים בצורה בלתי רגילה.
מכיוון שאנחנו בני אדם ואיננו מתוכנתים כרובוט או מכונה, השפעת השינויים והקושי בתפקוד עלולים להביא לקשיים נפשיים ולקושי בהתמודדות עם הבעיה.
הקושי הוא בעיקר לנסות להסביר לסביבה שמשהו בכם השתנה, לא תמיד עולים על כך שמדובר בבעיית מיקוד ראיה ואז מתחילה סחבת מסוימת.
כל זה יכול להיפתר בצורה מאוד מהירה, בדיקת ראיה פשוטה באופטיקה הקרובה.
בדיקה מקצועית
חשוב ללכת לבדיקה מקצועית אצל בודק שהוסמך לכך. הסיבה היא פשוטה, כשל דו עיני הוא כשל שיכול להשפיע על התפקוד שלכם כפי שהסברנו, לעיתים אין כשל דו עיני אך יש כשל עיבוד מידע בין העין למוח.
חשוב מאוד להבדיל ולהסביר למטופל מה ההבדלים ומה ביכולתו לעשות בכדי לשפר את המצב.
מה הטיפול?
כמובן שכל מקרה לגופו, אך אם נצטרך להסביר על רגל אחת מה הטיפול בכשל מיקוד ראיה, בדרך כלל פגישה עם אופטומטריסט מוסמך שינחה את המטופל בתרגילים מסוימים שאלו אמורים לשפר את מצבו.
כל מקרה לגופו ולכן חשוב להבדיל ולהתאים למטופל את הטיפול שלו על פי התסמינים המתוארים ועל פי תוצאות הבדיקה.
המטרה היא להקל על הקושי ולהצליח להגיע לתפקוד גבוה ונוח יותר.
טפלו בעיניים שלכם
העיניים הם איבר מאוד חשוב ורגיש, יותר נכון אנחנו רגישים כלפי התפקוד שלהם. אנחנו משתמשים בעיניים מהרגע שאנחנו פותחים אותן בבוקר ועד לעצימתן בלילה.
להבדיל מתפקודים אחרים בגוף שלא תמיד עובדים אם אנחנו לא נפעיל אותם, העיניים עובדות עם כל פעולה: נהיגה, אכילה, עבודה, קריאה, כתיבה, הליכה או ריצה.
כמובן שאפשר להסתגל לכל מצב אך רצוי לשמור על העיניים בריאות ככל הניתן, לבצע בדיקות שגרתיות ובכך לדעת כיצד לשמור עליהן בצורה מיטבית.
הפתרונות הם קלים לביצוע, לא מצריכים טיפול לא נעים או פעולה חודרנית, לכן מומלץ פשוט להיות במעקב ולבצע את ההוראות של המומחים.